NOU!
ACUM PUTETI ADUCE PROPRIA
CONTRIBUTIE LA AST.RO. TOT CE TREBUIE SA FACETI ESTE SA TRIMITETI PE ADRESA DE MAIL negoitaalexflorin@yahoo.com SAU INTR-UN COMENTARIU DE PE BLOG UN POEM CU TEMA ASTRONOMICA, ACEST POEM VA FI POSTAT PE PAGINA Poeme despre Astre!

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

luni, 15 noiembrie 2010


NASA a observat, cu ajutorul satelitului Chandra X-ray Observatory, un "obiect excepţional" în spaţiul cosmic din apropierea Terrei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai tânără gaură neagră aflată în apropierea Terrei, care este foarte luminoasă, motiv pentru care se crede că aceasta "înghite" foarte multă materie şi se încălzeşte, fiind astfel foarte luminoasă. Această gaură neagră are masa cam de cinci ori mai mare decat a Soarelui.

Gaura neagră se află la circa 50 de milioane de ani lumină de Pământ şi a fost formată din supernova SN1979.

E posibil să fie vorba despre un magnetar (stea foarte densă, aparută în urma fenomenului de supernovă), deoarece emite raze X mult mai puternice decât în mod normal.

Mai există posibilitatea ca aceasta să fie prima dată când o gaură neagră s-a format dintr-o supernovă altfel decât se ştia până acum. Cu această ocazie, oamenii de ştiinţă pot să urmărească evoluţia unei găuri negre şi vor putea să afle exact ce se întâmplă cu o supernovă care explodează şi ce bucăţi din ea devin găuri negre, prin implozie, şi altele care devin neutroni.

Niciun comentariu:

NGC 6302

NGC 6302

nebuloasa planetara Ngc 6543

nebuloasa planetara Ngc 6543

Messier 83

Messier 83

Nebuloasa Tarantula

Nebuloasa Tarantula