NOU!
ACUM PUTETI ADUCE PROPRIA
CONTRIBUTIE LA AST.RO. TOT CE TREBUIE SA FACETI ESTE SA TRIMITETI PE ADRESA DE MAIL negoitaalexflorin@yahoo.com SAU INTR-UN COMENTARIU DE PE BLOG UN POEM CU TEMA ASTRONOMICA, ACEST POEM VA FI POSTAT PE PAGINA Poeme despre Astre!

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

duminică, 13 februarie 2011

În luna mai, unul din cele mai mari telescoape, numit „Subaru” de 8,2 m in diametru, a descoperit cea mai masiva galaxie.
Roiul de galaxii Abell 3827. Pata mare, galbuie la culoare, este cea mai masiva galaxie descoperita pana in prezent. Foto:  R. Carrasco et al., Gemini Observatory/AURA

Roiul de galaxii Abell 3827. Pata mare, galbuie la culoare, este cea mai masiva galaxie descoperita pana in prezent. Foto: R. Carrasco et al., Gemini Observatory/AURA

Galaxia face parte dintr-un roi (Abell 3827) aflat la 1,4 miliarde de ani lumina departare. Este cea mai mare galaxie din roi si „torneaza” in centrul acestuia. Este de tip „cD” (central Dominant galaxy) adica cea mai mare galaxie eliptica dintr-un roi de galaxii. Astronomii au observat ca majoritatea roiurilor de galaxii au in centru o galaxie eliptica care a primit titulatura de „galaxie cD”.

Galaxia ESO 146-IG 005 este cu mult mai masiva decat a noastra, avand o masa de 30 de mii de miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui. Galaxia noastra are o masa de 400 de milioane de ori mai mare decat a Soarelui, deci ESO 146-IG 005 este monstruos de obeza.

Oare cum de a ajuns galaxia atat de masiva? Simplu. Prin „inghitirea” galaxiilor vecine. De obicei intr-un roi de galaxii se produc frecvent coliziuni, iar cele mai mari pastreaza o parte din galaxiile mici. Cu timpul se ajunge ca unele galaxii sa devina supermasive, cum este si cazul lui ESO 146-IG 005. Marind imaginea, in interiorul galaxiei se vad nucleele altora. Acestea sunt mai greu de „digerat”, fiind constituite din multe stele si eventual o gaura neagra.

NGC 6302

NGC 6302

nebuloasa planetara Ngc 6543

nebuloasa planetara Ngc 6543

Messier 83

Messier 83

Nebuloasa Tarantula

Nebuloasa Tarantula